Kategoriarkiv: Kina

Gott nytt Tigerns år 2022

Publicerades 2022-01-31.

Om bara några timmar kliver Kina in i Tigerns år. Och i vanlig ordning så bänkar sig kineserna framför teven, eller kanske datorn, för att titta på den traditionsenliga nyårsgalan.

Läs mer

Att lägga sig platt

Publicerades 2021-07-11.

Kineserna har länge varit kända för att arbeta hårt och göra stora uppoffringar för sin karriär, liksom i många andra asiatiska länder. Och detta brukar innebära mycket långa arbetsdagar både i skolan och sedan också i arbetslivet. Men på sista tiden tycks ett nytt fenomen ha dykt upp som innebär raka motsatsen.

Läs mer

Kinesiska par tillåts ha tre barn

Publicerades 2021-05-31.

Den senaste folkräkningen 2020 visade att Kinas befolkning åldras när de äldre blir alltfler samtidigt som färre barn föds. Så för att försöka vända trenden med ett åldrande samhälle tillåts numera gifta par att skaffa sig ytterligare ett barn, det vill säga den så kallade tvåbarnspolitiken avskaffas och ersätts nu av en trebarnspolitik.

Läs mer

Bitcoin föll när Kina varnade för kryptovalutor

Publicerades 2021-05-22.

På tisdagen tidigare i veckan publicerade tre kinesiska finansiella institutioner en gemensam kungörelse och varnade sina medlemmar för risken med kryptovalutor, samt det olagliga i att engagera sig i aktiviteter som rör virtuella valutor. Dessa betraktas inte heller som riktiga valutor i Kina.

Läs mer

Kineserna flyttar söderut

Publicerades 2021-05-14.

Av den senaste folkräkningen kan man utläsa att kineserna har flyttat söderut under den senaste tioårsperioden. Och den provins som har drabbats allra värst av flyttvågen är Heilongjiang.

Läs mer

Folkräkningen 2020

Publicerades 2021-05-12.

Den senaste gången som Kina genomförde en folkräkning var för tio år sedan. I slutet av förra året var det således dags för 2020 års folkräkning eftersom dessa genomförs en gång vart tionde år. Detta blir Kinas sjunde folkräkning.

Läs mer