Kategoriarkiv: Språk

Hur uttalas Huawei?

Publicerades 2019-11-13.

Huawei är ett kinesiskt telekomföretag vars namn kan vara lite svårt att uttala för en svensk. Stavningen baseras nämligen på transkriptionssystemet pinyin som inte följer svenska stavningsregler och uttal till hundra procent. H, u och w uttalas till exempel inte som på svenska.

Läs mer

Installera kinesiska på datorn (Windows 10)

Hur man skriver kinesiska tecken

  1. Klicka på SWE i aktivitetsfältet > Språkinställningar > Lägg till ett språk > Kinesiska (förenklad, Kina) > Stäng språkinställningarna
  2. Klicka på SWE igen och välj:
    Kinesiska (förenklad, Kina)
    Microsoft Pinyin
  3. Sedan är det bara att börja skriva pinyin och välja rätt tecken med piltangenterna och mellanslag

Läs mer

De 500 vanligaste tecknen

Här är en lista på de 500 vanligaste tecknen i det kinesiska språket. Jag har utgått från en lista på hanzidb.org som jag har modifierat något. Jag har skapat en kolumn för förenklade tecken (FT) och en kolumn för de traditionella tecknen (TT).

Jag har översatt de flesta tecknen till svenska med undantag för vissa svåröversatta kinesiska partiklar. Dessa står inom [hakparenteser].

Läs mer

De 100 vanligaste familjenamnen

Det kinesiska uttrycket lao bai xing betyder ordagrant ”de hundra gamla familjenamnen”. Detta är ett uttryck som används som benämning på ”vanligt folk”. Det är nämligen så att hela 85 procent av Kinas befolkning bär något av de hundra vanligaste familjenamnen.

Läs mer

Svenska namn på kinesiska

Namn
Pinyin (kinesiskt uttal)
Förenklade tecken (Fastlandskina)
Traditionella tecken (Taiwan, Hongkong, Macao)

Alexander
Yà​lì​shān​dà
亚历山大
亞歷山大

Läs mer

Läsa kinesiska böcker på Kindle

Kan man läsa kinesiska tecken på en läsplatta som Kindle Paperwhite? Hur funkar det och hur gör man? Det är faktiskt inte särskilt svårt. Här kommer några tips och lite bilder på hur tecknen visas på skärmen.

Läs mer

DN: Meningslöst att lära sig kinesiska

Erik Ringmar, professor i internationell politik i Shanghai, har skrivit en debattartikel om hur meningslöst det är att lära sig kinesiska. Han använder en del vettiga argument, men också en hel del dåliga dito. Här kommer några korta kommentarer till hans debattartikel.

Läs mer

Kinesiska i grundskolan

Nu har regeringen beslutat att det kinesiska språket ska in i den svenska grundskolan och gymnasiet. Kinesiskan ska därmed jämställas med tyska, franska och spanska. Skolverket har nu fått i uppdrag att ta fram en kursplan för kinesiska, och förmodligen kommer fokus att ligga på talspråket eftersom att skriftspråket är så svårt.

Läs mer