Balzac and the Little Chinese Seamstress

En kärlekshistoria som tar sin början 1971 under den kinesiska kulturrevolutionen. Unga kineser skickades till omskolningsläger för att bli goda medborgare och produktiva bönder. Att läsa reaktionär litteratur från väst och syssla med andra intellektuella och borgerliga fasoner var strängt förbjudet.

Filmen börjar med att två unga belästa och intelligenta män kommer till lägret i Phoenixbergen i Sichuan. En av de unga männen hade skickats till lägret enbart för att hans far ansågs vara en reaktionär tandläkare. Detta eftersom att han hade behandlat en lokal f.d. guvernör och självaste Chiang Kai-shek. I lägret träffar männen en ung lokal kvinna (den lilla sömmerskan). Tillsammans kommer de över några förbjudna böcker som skrivits av bland annat Balzac, böcker som kan förändra hela deras världsbild och sätt att tänka.

Filmen är baserad på Dai Sijies autobiografi. Det är också han som har regisserat denna film som är både rolig och välgjord. Det roliga består i lägerledarens okunnighet och att han är lättlurad, något som de unga männen gärna utnyttjar mer än en gång.

Regi: Dai Sijie.
Produktionsår: 2002.
Språk: Sichuanesisk mandarin.

Betyg: 5 (av 6)

Mer kinesisk film.