Boris Johnson gillar Kina

Publicerades 2019-07-25.

Tidigare i veckan blev Boris Johnson ny premiärminister i Storbritannien. När han intervjuades av Hongkong-baserade Phoenix TV visade han sig ha oväntat många positiva saker att säga om Kina.

Boris Johnson berättade bland annat hur entusiastisk han var när det gäller De nya Sidenvägarna. Ett gigantiskt kinesiskt infrastrukturprojekt som även kallas Bälte- och väginitiativet. Vidare berättade Boris Johnson att Storbritannien är Europas mest öppna ekonomi för kinesiska investeringar.

Dessutom finns det enligt premiärministern fler kinesiska studenter i London än i någon annan stad utanför Kina. Hans egen dotter hade till och med läst kinesiska i Kina, berättade han, ett språk han menade var ”mycket viktigt” men också ”mycket svårt”.

Som utrikesminister var emellertid Boris Johnson inte lika positiv till Kina. Förra året uttryckte han oro för att ”ett land, två system” i Hongkong utsattes för ökad press från Fastlandskina. Johnson blev då kritiserad av det kinesiska utrikesministeriets talesperson. Denne förklarade att Hongkong sedan överlämnandet den 1 juli 1997 är Kinas interna angelägenhet och inte angår något annat land.

”Ett land, två system” innebär att Hongkong ska ha en hög grad av självstyre och självständigt sköta sina interna angelägenheter. Detta medan Kina ansvarar för Hongkongs yttre angelägenheter, det vill säga diplomatiska relationer och försvar.

Som nybliven premiärminister har Boris Johnson uppenbarligen inlett en charmoffensiv i ett försök att motverka de negativa effekter som Brexit sannolikt kommer att medföra. Att knyta närmare och bättre kontakter med Kina skulle kunna vara ett initiativ som gynnar Storbritanniens ekonomi tillräckligt mycket så han får fortsatt förtroende på sitt nya jobb.