Hjälpsamma taiwaneser

Vid mitt besök i Taiwan tycker jag att folk i allmänhet var mycket vänliga och hjälpsamma. För det fanns många taiwaneser som var var villiga att hjälpa en stackars bortkommen utlänning.

När jag åkte buss till Kenting fick jag till exempel hjälp av busschauffören och övriga passagerare utan att ha frågat. När vi började närma oss Kenting utropade plötsligt busschauffören ”那個老外還在嗎?” (Är den där utlänningen fortfarande kvar?). Någon ropade till svar ”” (Kvar).

Några hundra meter senare frågade en av passagerarna mig på engelska vart jag var på väg, och därmed lyckades jag stiga av på Kentingvägen (Kěndīnglù 墾丁路) dit jag skulle.

Lite senare när jag skulle åka tillbaka visade det sig dock att slutstationen Xiaowan (Xiǎowān 小灣) bara låg ca 200–300 meter längre fram. Så jag hade nog hittat fram ändå. Det var ju ändå trevligt att folk engagerade sig för att jag skulle komma av på rätt hållplats.

Taiwaneserna är alltså oftast mycket hjälpsamma om man lyckas se lite vilsen ut. Det hände flera gånger att folk kom fram och hjälpte till med vägbeskrivningar eller hur man använde biljettautomater och liknande.

En taiwanes som stannade för
att hjälpa mig hitta till hotellet.

Oftast var det dock jag som gick fram till folk och frågade om hjälp. Och gjorde man ett försök på kinesiska tordes till och med äldre taiwaneser hjälpa till. Vill man däremot använda engelska är det bättre att fråga folk i tjugoårsåldern om man förväntade sig ett svar. Annars var risken att man fick svar på taiwanesiska/kinesiska, eller att personen gick därifrån eller slog dövörat till.