Hongkong är dyraste staden

Idag (2018-06-26) publicerade konsultfirman Mercer sin årliga rankning av boendekostnader för personer som bor utomlands (sk expats).

Mercer har undersökt 375 städer runt om i världen och använt över 200 referenspunkter avseende kostnader för boende, mat, transporter, kläder och underhållning. Undersökningen genomfördes i mars 2018.

Rapporten visar att den dyraste staden i världen heter Hongkong. Så den som planerar att flytta till Hongkong kan räkna med mycket höga kostnader för både boende och många andra vardagsutgifter.

Vidare märks det att Kina och övriga Asien är på frammarsch. Kina har tre städer som placerar sig tio-i-topp samt att ytterligare tre städer återfinns i Asien.

1. Hongkong (Kina)
2. Tokyo (Japan)
3. Zurich (Schweiz)
4. Singapore (Singapore)
5. Seoul (Sydkorea)
6. Luanda (Angola)
7. Shanghai (Kina)
8. Ndjamena (Tchad)
9. Beijing (Kina)
10. Bern (Schweiz)

”Starkare kinesisk monetär reglering, en blomstrande ekonomi och en offensiv för att den kinesiska yuanen ska bli en internationell valuta har tryckt upp kinesiska städer i rankningen”, uppges vara förklaringen.

En annan orsak är de ökande kostnaderna för att hyra och köpa bostad i Hongkong. Att hyra en tvåa kostar motsvarande 68.000 kronor per månad. Och den som vill köpa bostad i Hongkong får betala omkring 265.000 kronor per kvadratmeter.

Några fler exempel på Hongkongs priser:

  • En kopp kaffe kostar närmare 70 kronor.
  • En hamburgermåltid kostar ca 43 kronor.
  • Ett par jeans kostar ca 1.000 kronor.

För övrigt har fluktuationer mellan diverse valutor spelat roll i rankningen eftersom kostnaderna har räknats om till USD. En svagare dollar har medfört att städer i USA tappat några placeringar, medan en starkare euro fått motsatt effekt för europeiska städer. Många städer i Asien har också placerats högre i rankningen tack vare valutaförändringar.