Kinakarta utan Taiwan och Hainan visades i kinesisk teve

Publicerades 2019-08-05.

Kinas territoriella anspråk samt dess nationella symboler, i form av karta och statsvapen, är mycket viktiga i Kina – symboler som representerar nationell stolthet och patriotism. Något som inte minst har framgått under protesterna i Hongkong de senaste veckorna när denna typ av nationalsymboler har attackerats och vandaliserats.

Dessutom har Kina särskild lagstiftning inom området, vilket ytterligare visar hur stor vikt man fäster vid dylika ämnen, till exempel Folkrepubliken Kinas kartläggningslag《中华人民共和国测绘法》och Förordningen om flaggans hantering《地图管理条例》.

Att landets nationella intressen och dess territoriella anspråk också är mycket viktiga framgick i september 2018 när Kinas ambassad kritiserade satirprogrammet Svenska nyheter som visade en karta där Taiwan inte framställdes som en del av Kinas territorium.

I förra veckan skedde emellertid precis samma sak i ett populärt kinesiskt teveprogram som sändes i Fastlandskina. Programmet som begick det fatala misstaget heter “亲爱的, 热爱的” (ungefär: Älskade, käraste), vilket på engelska har översatts till Go Go Squid!.

Avsnitt 39 sändes på onsdagen förra veckan och där syntes något som kommit att kallas ”problemkartan”, vilken fick mycket uppmärksamhet i kinesisk social media efter att programmet visats. Detta är alltså saker som väcker starka känslor i Kina. Kanske i synnerhet för statsmakten men uppenbarligen också för stora delar av befolkningen.

Nu ska därför fadäsen undersökas av Kinas ministerium för naturresurser. Enligt ett pressmeddelande som publicerades för några dagar sedan innehöll den omtalade ”problemkartan” en rad felaktigheter. Särskilt allvarligt torde det ha varit att varken Taiwan eller Hainan framställdes som en del av Kinas territorium. Dessutom anmärkte myndigheten på gränsdragningen vid Tibet och Kashmir.

Ministeriet konstaterade i pressmeddelandet att kartan inte hade genomgått någon granskningsprocess före publicering. Detta framgick bland annat av att ”färgen på vår nations öar Taiwan och Hainan inte var identisk med fastlandet”, vilket därmed skulle kunna tolkas som att öarna inte tillhörde Fastlandskina. Kartan visade nämligen fastlandet i blått medan öarna inte hade färglagts.

Enligt South China Morning Post har nu streamingtjänsterna iQiyi och Tencent korrigerat kartan, men på Youtube har istället scenen helt tagits bort från det aktuella avsnittet.

Som en konsekvens av allt detta kommer man i slutet av augusti att inleda en informationskampanj för att utbilda befolkningen om hur en korrekt karta över Kinas territorium ska se ut. Detta för att undvika dylika fadäser i framtiden.