Kinesiska festivalen i Stockholm 2–4 augusti 2013

Nu i helgen är det en kinesisk festival i Kungsträdgården, Stockholm, där delar av den kinesiska kulturen visas upp. Här kommer en kort recension efter ett besök på fredagen.

Invigningen av evenemanget gick av stapeln i dag klockan 13.00. Det fanns en del dignitärer på plats som invigningstalade, bland annat Kinas ambassadör i Sverige som enligt den kinesiska ambassadens hemsida heter Lan Lijun.

Efter invigningen var det uppträdanden på scenen där det var sång och dans, även med små söta barn i färggranna kläder, samt uppvisning av kungfu och annat. Bredvid scenen fanns också några tält med kinesisk teceremoni, konst, kalligrafi och kinesisk medicin.

Det var vackert väder under fredagen och därför blev det en ganska trevlig kinesisk tillställning i huvudstaden.

Det som var mindre bra med festivalen var bristen på struktur, åtminstone när det gällde tiderna. Det fanns överhuvudtaget inget tidsprogram att tillgå på festivalområdet. Dock fick dignitärer som hade förbokat de första tre bänkraderna framför scenen fått något slags program på kinesiska.

Festivalen tycktes därför främst vilja välkomna kinesiska besökare och inte svenskar. En idé till nästa år vore kanske att även tillhandahålla information på svenska eftersom att det faktiskt bor fler svenskar än kineser i Stockholm.

Något annat man kan få erfara är att kineser ibland har lite svårt för att köa. När det var dags att äta styrde jag därför, efter en stunds köande, istället stegen mot ett thaihak som också hade slagit upp sitt tält på området. Där behövde man inte använda armbågarna för att nå fram till kassan.

Jag kan rapportera att wokade räkor med cashewnötter var gott. Jag hörde också att den kinesiska currykycklingen smakade bra. På området såldes dessutom det kinesiska ölet Qingdao (eller Tsingtao som det också stavas) och som passade mycket bra till maten. Maten kostade runt 70–80 kronor och ölen 40 kronor.

Avslutningsvis kan man säga att de flesta besökarna främst verkade uppskatta scenframträdandena samt den goda maten!

Här kommer några bilder.


Festivalområdet


Tröttsamma repetitioner timmen före invigningen


Kinesisk teceremoni


Kinas ambassadör


Uppvisning av kungfu


Kungfu


Framträdande av barn


Snurrande tallrikar


Stoltricket