Läsa kinesiska böcker på Kindle

Kan man läsa kinesiska tecken på en läsplatta som Kindle Paperwhite? Hur funkar det och hur gör man? Det är faktiskt inte särskilt svårt. Här kommer några tips och lite bilder på hur tecknen visas på skärmen.

Sedan Kindle började säljas har mjukvaran uppgraderats och förbättrats ett antal gånger. Så numera ingår ett kinesiskt tangentbord och kinesiska typsnitt (fonter) i mjukvaran redan när man köper den. Allt man behöver är alltså redan förinstallerat (utom själva böckerna då).

Kinesiskt tangentbord

För att installera det kinesiska tangentbordet klickar man på Menu (tre vertikala prickar) > Settings > Language & Dictionaries > Keyboards > Chinese (Simplified). Det finns enbart stöd för de förenklade tecknen. För övrigt finns inget svenskt tangentbord på Kindle.

För att sedan använda tangentbordet klickar man i sökrutan så dyker tangentbordet upp. Och för att byta till det kinesiska tangentbordet klickar man på jordgloben (till vänster om punkten). Sedan är det bara att börja skriva pinyin så dyker förslag på diverse tecken upp.

Läsa kinesiska böcker

När man läser en kinesisk bok kan man markera ett tecken på skärmen så visas dess betydelse och uttal (pinyin). Om man markerar två eller fler tecken visas emellertid inte pinyin utan bara betydelsen. Däremot finns en inställning som gör att både pinyin och tecknen visas i hela texten hela tiden. Det finns också några olika typsnitt att välja mellan.


Inbyggd ordlista


Kinesiska tecken och pinyin

Skicka böcker till plattan

Om man går till www.amazon.com/myk och loggar in på sitt konto hittar man plattans e-postadress. Denna kan man använda när man vill skicka filer till sin Kindle. Man kan också lägga in vilka avsändare som får skicka dokument under fliken Settings > Personal > Personal Document Settings > Approved Personal Document E-mail List. Det går dessutom att konvertera ePub-filer och skicka till plattan.

Annars kan man installera en plugin till sin webbläsare. Då kan man skicka artiklar, pdf-filer och annat från webbläsaren till sin Kindle.

  • Plugin till Chrome:
    https://chrome.google.com/webstore/detail/send-to-kindle-for-google/cgdjpilhipecahhcilnafpblkieebhea
  • Plugin till Firefox:
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/sendtokindle/

Nackdelar med Kindle

  • När man söker böcker i Amazon Store syns inte priserna i sökresultaten. Inte förrän man klickar in sig på varje bok.
  • Det verkar inte gå att söka fram gratisböcker via plattan som man kan med datorn.
  • Skärmsläckaren innehåller bokannonser (men är inte särskilt störande, tycker jag). Samma sak längst ner på startsidan. Det är dock annonsfritt när man läser en bok.

Olika teckenstorlekar


Minsta teckenstorlek


Största teckenstorlek

Köpa Kindle

Om du ska köpa en Kindle Paperwhite så satsa på den som har wifi. Den finns till försäljning i Sverige från ca 1380 SEK. På Amazon.co.uk är den lite billigare.

När detta skrevs använde jag Kindle version 5.9.5.1 (från april 2018).