Om

Ansvarig för innehållet är Rickard Nygårds. Samtliga texter, bilder och illustrationer har producerats av mig om inget annat anges. 中文

Om webbplatsen

När jag började intressera mig för Kina och kinesiska kring år 2007 fanns inte särskilt mycket information om dessa ämnen på Internet. Så när jag började läsa på om landet registrerade jag domänen kinas.se och började skriva om det som intresserade mig, till exempel Kinas historia, språk, kultur med mera.

I samma veva började jag också studera kinesiska och efter ytterligare något år upptäckte jag den kinesiska Teklassikern (Tea Classic) som jag bestämde mig för att översätta.

Logotypen

Det kinesiska tecknet i logotypen 乡 (som är tänkt att representera ett S) betyder by eller hemby på modern kinesiska. Detta är ett förenklat tecken som ursprungligen såg ut här: 鄉. Det hade då också betydelsen region eller område. Och Kina är ju en region som ligger i Asien och därför passar tecknet bra i logotypen, både i form av dess betydelse och estetiska utseende. Tecknet uttalas xiāng med den första tonen.

Webbplatsens inriktning

På den här webbplatsen publiceras alltså information om de ämnen som intresserar mig. Detta betyder att det huvudsakligen blir texter om kultur, språk, historia, resor och närliggande områden, samt artiklar om Kinas ekonomi och andra nyheter värda att uppmärksammas.

Politiskt känsliga ämnen har jag däremot aldrig varit intresserad av och därför inget jag skriver särskilt mycket om. Dessutom finns det redan tillräckligt många journalister och andra skribenter som intresserar sig för detta. För mig är det mycket roligare och intressantare att skriva om helt andra saker.

Däremot tycker jag det är viktigt att förstå Kinas politiska system och hur landet styrs, vilket innebär att jag gärna följer kinesisk politik när det gäller lite större politiska händelser som den nationella partikongressen och liknande. Jag håller mig också uppdaterad om vad som händer i Taiwan med presidentval och annat.

Vidare har jag som utgångspunkt att enbart redogöra för fakta och förmedla information snarare än att agitera och försöka skapa opinion. Istället överlåter jag åt läsaren att själv tolka informationen och bilda sin egen uppfattning om de ämnen som avhandlas här.

Pinyin

Kinesiska namn skrivs med transkriptionssystemet pinyin på denna webbplats, vilket i stort sett är det enda transkriptionssystem som används numera. Vissa undantag görs dock, till exempel Hongkong (pinyin: Xianggang) och Macao (pinyin: Aomen) som under lång tid har varit i utländsk ”ägo” och därför är mer kända under sina koloniala namn.

Källor

De källor jag huvudsakligen använder är diverse böcker och dagstidningar.

Mer om mig

Läs mer om mig här: Rickard Nygårds.

Hittar du några felaktigheter på webbplatsen, eller om du har några andra kommentarer eller frågor, så får du gärna skicka ett mail