Resa till Taiwan

Detta är en reseguide som innehåller tips och information som kryddats med lite svårigheter, roligheter, erfarenheter och annat jag har upplevt i Taiwan.

Så varför ska man resa till Taiwan?

  • Maten: intressant att prova ny mat – stinkande tofu, jiaozi, baozi med mera – som är både billig och god. Och glöm inte att prova sushin!
  • Bra kommunikationer: lätt att ta sig runt i Taiwan med hjälp av höghastighetståg, vanligt tåg och buss. Det går dock inga direktflyg från Sverige till Taiwan.
  • Folket: mycket vänliga och hjälpsamma. Cirka 35 procent av taiwaneserna är buddhister.
  • Nattmarknaderna: öppnar ca klockan 18 och där säljs billig mat, kläder och andra prylar som lockar många besökare.
  • Teet: äkta taiwanesiskt te ska man förstås också prova. I synnerhet Taiwans välkända och utsökta oolongteer som Ā​lǐ​shān wū​lóng​chá 阿里山烏龍茶, Dòngdǐng wū​lóng​chá 凍頂烏龍茶 och Tiě​guān​yīn wū​lóng​chá 鐵觀音烏龍茶.
  • Språket: kul att åka till Taiwan om man kan kinesiska och får möjlighet att öva språket, det taiwaneserna kallar guó​yǔ 國語 (nationella språket), vilket i stort sätt är samma sak som vanlig kinesiska eller mandarin. Några små skillnader finns dock. Till exempel har jag lärt mig att sopor/skräp 垃圾 heter lèsè (Taiwan) istället för lā​jī (Fastlandskina). Och en Big Mac heter Dàmài​kè 大麥克 (Taiwan) istället för Jù​wú​bà 巨无霸 (Fastlandskina).
  • Naturen: I Taiwan finns höga berg, vacker natur och fina stränder.
  • Buddhismen: det finns mängder av buddhisttempel i Taiwan, framför allt i Taiwans äldsta stad Tainan. I Kaohsiung finns också ett Buddhamuseum.
  • Billiga vandrarhem och hotell: de ställen jag bodde på kostade i genomsnitt 300 kronor per natt. Det var dock ganska stor skillnad på standarden.

Det som är mindre bra med Taiwan är mycket trafik i storstäderna som ger en dålig luftkvalitet. Och vad jag har förstått använder Taiwan dessutom mycket kolkraft vilket ytterligare försämrar luften.


Kul att hitta traditionella tekoppar med
lock (gài​wǎn 蓋碗) i en butik.

Taiwan kändes också ganska amerikaniserat. Jag hade gärna sett lite mer traditionella och billiga grejer i butikerna. Man åker ju inte gärna till Taiwan för att köpa samma varumärken som redan finns i Sverige.

Polisbilarna såg nästan ut som hämtade
ur en amerikansk 1970-talsfilm.

Det såldes alltså mest amerikanska, och ganska dyra, märken i klädbutikerna. Man fick därför leta länge för att hitta billiga kläder. Till slut lyckades jag hitta två tröjor för 30 kronor styck i Kaohsiung som jag köpte.


Bra att ta med en adapter typ a (ojordad).
Taiwan har samma uttag som USA.

Vidare så fanns det gott om amerikanska matställen som McDonalds, 7-Eleven, Starbucks, KFC med mera i Taiwan. Kanske bekvämt och tryggt att handla mat som man känner igen, men också tråkigt att köpa amerikansk snabbmat när man har rest ända till Taiwan.


Gula taxibilar som i New York.

Ät istället på lokala taiwanesiska restauranger, och testa också gatuköken som säljer billig mat på nattmarknaderna. Den maten är så mycket intressantare än det man kan äta hemma.


Billig mat finns på Taiwans nattmarknader.

Taiwaneserna tycks dessutom föredra kaffe på Starbucks nuförtiden. Så det var onödigt svårt att hitta traditionella tehus där man kunde dricka oolongte. Jag hittade dock ett tehus i Tainan och ytterligare några uppe bland bergen i Maokong (Taipei).

Det är trevligt att Taiwan fortfarande använder traditionella skrivtecken, samt att de läser böcker bakifrån, dvs börjar på sista sidan och läser uppifrån-och-ner och höger-till-vänster.


”Mannen som sökte sin skugga”
(以眼還眼的女孩) av
David Lagercrantz.


Traditionella skrivtecken i en bok från Taiwan.

Kan man betala med kort i Taiwan?

Ja, man kan betala med kort (shuā​kǎ 刷卡) nästan överallt i Taiwan. Och när man inte kan betala med kort finns nästan alltid en uttagsautomat i närheten. Åtminstone i de större städerna.

Skulle man inte lyckas hitta någon bankomat någonstans är det bara att fråga efter en ATM. Denna engelska förkortning förstår alla taiwaneser.

Innan man reser bör man dessutom kolla betalkortet/kreditkortet kan användas utomlands utan extra avgifter vid köp samt uttag i bankomat. Kolla annars med någon bank som har bra villkor så man slipper onödiga växlingsavgifter och uttagsavgifter, till exempel Skandia eller Ica.

Kolla också att kortet inte är spärrat för köp i Asien. Jag vet till exempel att man måste ta bort spärren på Skandias Visakort för att kortet ska fungera utomlands, men på Coops Mastercard behöver man inte göra det.

Själv använde jag ett debetkort från Skandia och ett kreditkort från Coop när jag var i Taiwan. Det var bra att ha två betalkort med sig på resan i fall det ena skulle gå sönder eller försvinna.

Det blir dessutom billigare att använda kortet på semestern istället för att växla pengar på Forex eller annan bank innan man reser.

Smör och kokosolja

För den som äter ketogen kost, eller LCHF, kan jag berätta att det används mycket matolja i Taiwan. Så det var ganska svårt att få tag på mättat fett i form av smör. Ofta fanns det bara små och ganska dyra förpackningar med importerat smör från Nya Zeeland eller Europa.

Smör i livsmedelsbutik. Pris: 85 TWD (25 SEK).

Då var det var lättare att få tag på kokosolja i matbutikerna, men den var också ganska dyr. Den var inte heller lika bra som i Sverige tycker jag.

Bilden ovan visar en obehandlad och ekologisk kokosolja jag köpte i Taiwan. Märket hette Agrilife. Den innehöll dock någon typ av sötsliskig smaksättning, men i övrigt tyckte jag den var ganska bra. Detta var också den billigaste kokosoljan jag hittade. Priset var 390 TWD (117 SEK) för 750 ml.