Resa

Att resa till Kina kräver vissa förberedelser och det är fördel att läsa på om landet innan man reser dit. Det kan dessutom var bra att lära sig grundläggande kinesiska eftersom att få kineser talar god engelska, eller åtminstone lära sig hur kineser uttalar västerländska bokstäver enligt transkriptionssystemet pinyin. Då får man sannolikt ut mycket mer av sin resa. Mer information om detta finns på sidan om kinesiska.

En resehandbok och ett lexikon kan också vara värdefulla hjälpmedel. Här är några exempel på bra böcker:

Kina – Willmaguide. Innehåller 1152 sidor och är utgiven 2007. Utgiven i samarbete med Lonely Planet. ISBN 9189590104.

Chinese Mandarin Berlitz Phrase Book. 3rd edition, 2006. Ett litet engelsk-kinesiskt lexikon med 1200 fraser och 2300 ord. ISBN 9812467998.

Oxford Concise English-Chinese Chinese-English Dictionary. 3rd edition, 2005. Innehåller 614 sidor. Ett rejält engelsk-kinesiskt kinesisk-engelskt lexikon med över 25 000 ord och fraser. De kinesiska tecknen är sorterade efter uttalet (pinyin). ISBN 7100043581.

Visum

För att beviljas inresa i Kina måste man förutom passet ha ett visum. Man kan ansöka om visum genom att besöka Kinas ambassad i Stockholm eller det Kinesiska generalkonsulatet i Göteborg eller ansöka via post (ej epost).

När du ansöker måste det finnas minst två blanka sidor i ditt pass och passet måste vara giltigt i minst sex månader framåt. Ett passfoto behövs också. Det tar 4–5 arbetsdagar tills man får komma och hämta sitt visum. Därför bör man ansöka i god tid, men om det är brådskande finns möjlighet att betala en extra expressavgift.

Det finns flera olika typer av visum beroende på syftet med resan:

Turistvisum (L). Detta är för den som vill resa till Kina som turist eller av andra personliga anledningar. Det finns som antingen single, double eller multiple entry beroende på hur många gånger man planerar att resa in i landet under sin vistelse.

Affärsvisum (F). Visum för den som reser i tjänsten på officiellt besök och som har fått en offentlig inbjudan av en myndighet eller företag som har tillstånd att bedriva utrikeshandel.

Arbetsvisum (Z). För att åka till Kina för att arbeta krävs en officiell inbjudan från en myndighet eller företag som har tillstånd för detta, samt en anställningslicens från Arbets- pch socialförsäkringsministeriet eller en bekräftelse från den Kinesiska Utrikesspecialistbyrån.

Studentvisum (X). För att ansöka om ett studentvisum behövs först ett antagningsbesked från det kinesiska universitetet samt Foreign Student Visa Application Form som utfärdas av Utbildningsministeriet i Kina.

Transitvisum (G). För att ansöka om ett transitvisum behövs ett visum från destinationslandet samt en flygbiljett.

För nöjes- och affärsresor till Hongkong och Macao behövs inget visum om vistelsen är på maximalt tre månader. Vid resor som varar längre än tre månader eller resor som avser studier, anställning och boende krävs däremot ett visum (två passfoton behövs).

Försäkring

När man planerar sin resa till Kina kan det vara bra att se över sitt försäkringsskydd och vid behov köpa en tilläggsförsäkring. Det ingår ofta ett tillräckligt bra reseskydd i den vanliga hemförsäkringen på resor som inte längre än 45 dagar. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Om man betalar resan med betalkort får man dessutom automatiskt en kompletterande försäkring som bl.a. kan ge ersättning vid bagageförsening samt ett avbeställningsskydd. Kolla med din bank vad som gäller.

Konsumenternas försäkringsbyrå kan man få tips och råd om reseförsäkringar.

Skriv ner viktiga telefonnummer innan avresan

  • SOS International, Euro-Alarm eller Europ Assistance
  • Sveriges ambassad och konsulat i Kina
  • ICE (In Case of Emergency): telefonnummer till nära anhörig
  • Spärrnummer för dina betalkort

Vid sjukdom bör man kontakta läkare från första dagen. För att få ersättning från sin försäkring måste man kunna visa kvitton på alla sina utlägg. Vid överfall/rån/stöld ska man göra en polisanmälan hos den lokala polismyndigheten.

Bra att veta

Flyg från Stockholm till Beijing tar ca 8 timmar.
Den Transsibiriska järnvägen från Moskva till Beijing tar 6–7 dygn (ca 900 mil).
Hela Kina har endast en tidszon.
Tidsskillnaden är +6 timmar sommartid och +7 timmar vintertid.
Högsäsongen är april–maj och september–oktober.
Kinas landsnummer är 86 (Hongkong 852).
Valutan heter på kinesiska renminbi (RMB). Se även korta fakta.
Vid stora kinesiska helgdagar är det extra mycket folk på bussar och tåg.
Eventuellt kan man behöva vaccinera sig. Kolla med sjukvården.
För att få köra bil i Kina krävs ett särskilt tillstånd.
De offentliga toaletterna är ofta smutsiga och saknar toalettpapper.
Om man går vilse är det bra att ha en lapp med hotellets namn och adress i fickan.

Traditionell kinesisk toalett. Foto: Krister Jakobsson

Sveriges ambassad och generalkonsulat i Kina

Om några problem uppstår kan det vara bra att veta var den svenska ambassaden och konsulaten finns i Kina. Se vidare på Swedenabroad.com.