”Sälja vapen till Taiwan”

Publicerades 2019-07-26.

Här kommer ett aktuellt kinesiskt uttryck (對台售武) nu när nyheterna i veckan har rapporterat mycket om militära angelägenheter, bland annat om USA:s vapenförsäljning till Taiwan och Kinas vitbok om försvaret. Dessa ämnen har åtminstone varit på tapeten i kinesisk och taiwanesisk media.

Dessutom avslöjade The Wall Street Journal tidigare i veckan, den 22 juli 2019, att Kina numera leasar en del av flottbasen Ream i Kambodja. Detta är Kinas första utländska militärbas i Sydostasien, enligt tidningen.

Pinyin: Duì Tái shòu wǔ.
Förenklade tecken: 对台售武。
På svenska: Sälja vapen till Taiwan.

I Kinas nya policydokument som kallas ”Kinas nationella försvar i den nya eran” har tonen i förhållande till Taiwan hårdnat. Anledning till detta uppges vara det Demokratiska progressiva partiets, samt president Tsai Ing-wens, vägran att erkänna 1992 års konsensus om att det bara finns ett Kina.

Tsai Ing-wen är precis hemkommen från Västindien där hon har besökt fyra stater som fortfarande har diplomatiska relationer med Taiwan. Hon avslutade dessutom utlandsbesöket med en fyra dagars vistelse i USA där hon bland annat träffade Michael McCaul som sitter i representanthuset.

Michael McCaul sade tidigare i veckan att försäljningen av stridsflygplan av typen F-16V till Taiwan snart skulle vara i hamn. För övrigt nämnde han att Kinas militära styrkor uppgår till omkring två miljoner personer medan Taiwan enbart har 275.000. För att minska denna skillnad säljer alltså USA vapen till Taiwan, enligt Michael McCaul.

Det kinesiska uttrycket som betyder ”att sälja vapen till Taiwan” (對台售武) har således varit mycket aktuellt i veckan.

Och som jag nämnde i inledningen publicerade The Wall Street Journal för någon dag sedan också en artikel om Kinas militär, som numera uppges ha tillgång till en flottbas i Kambodja, vilket ökar landets strategiska inflytande i regionen enligt artikeln. Att Kina skulle ha tillgång till flottbasen är emellertid något som både Kina och Kambodja förnekar.