Kinesiska ord och tecken

I kinesiskan finns två uppsättningar skrivtecken. De traditionella tecknen har använts i tusentals år och innehåller många komponenter och streck. Men på 1950-talet förenklade kommunistpartiet vissa tecken för att göra inlärningen lättare. Läs mer på sidan om kinesiska.

Fastlandskina använder alltså de förenklade varianterna. På Taiwan däremot, samt i Hongkong och Macao, används fortfarande enbart de traditionella tecknen.

I dagligt kinesiskt tal är det dessutom vanligt att man sätter samman två eller flera tecken som betyder ungefär samma sak för att bilda ett ord. Detta för att kinesiskan innehåller så många homonymer att det annars kan bli svårt att förstå vad folk säger.

Det blir extra tydligt om man försöker förstå en uppläsning av dikten 施氏食獅史 vars titel uttalas Shī Shì shí shī shǐ, samt att hela dikten enbart består av tecken som uttalas shi (men med kinesiskans olika toner).

Ett tecken har också ofta fler än en betydelse. Till exempel kan tecknet jǐng 警 betyda både polis och varna. Därför kan man slå ihop tecknet jǐng 警 med gào 告 (säga) så bildas ordet varna, eller slå ihop jǐng 警 med ​chá 察 (undersöka) så bildas ordet polis.

Här kommer en lista med några vanliga kinesiska tecken. Man kan högerklicka på bilderna och ”Visa bild” för att se en lite större version.

SVENSKA FÖRENKLADE TRADITIONELLA
Barn
Berg
Bror (yngre)
Bror (äldre)
Buddha, buddhism
Doktor, läkekonst
Drake
Dröm
Evig
Fisk
Flyga
Guld, metall
Fridfull, fredlig, lugn, trygg
Hem, familj
Historia
Hjärta, sinne
Höst
Intelligent
Kraft
Kvinna, dotter
Kärlek, älska, tycka om
Lojal, pålitlig, ärlig
Mamma
Mamma, mor
Man
Moln
Moral, etik, dygd, godhet
Norr
Pappa
Pappa, far
Polis, varna
Politik
Siffra, nummer
Skatt, dyrbarhet, klenod
Sommar
Son, barn
Syster (yngre)
Syster (äldre)
Söder
Te
Vacker, skönhet, [förkortning för] USA
Vin, sprit
Vind
Vinter
Vishet, klokhet
Vår
Väg, daoism
Väldoftande, aromatisk
Vänlighet, godhet
Zen, buddhistisk meditation

 

Om du tycker att något tecken saknas på sidan kan du skicka ett mail till mig. Så ska jag försöka lägga till tecknet om det passar in här.