Att lägga sig platt

Publicerades 2021-07-11.

Kineserna har länge varit kända för att arbeta hårt och göra stora uppoffringar för sin karriär, liksom i många andra asiatiska länder. Och detta brukar innebära mycket långa arbetsdagar både i skolan och sedan också i arbetslivet. Men på sista tiden tycks ett nytt fenomen ha dykt upp som innebär raka motsatsen.

Fenomenet som kallas ”tang ping” skulle på svenska kunna översättas till ”att lägga sig platt” med betydelsen att inte göra det som förväntas av en, det vill säga jobba hårt, gifta sig, köpa hus, skaffa familj med mera. I helgen skrev också Svenska Dagbladet en artikel i ämnet med rubriken Unga i Kina har tröttnatgår emot trebarnsuppmaningen.

Flertalet unga kineser tycks ha tröttnat på de mycket långa arbetsdagarna som innebär att många förväntas jobba från nio på morgonen till nio på kvällen och sex dagar i veckan. I Kina brukar dessa tuffa arbetstider benämnas med sifferkombinationen 996.

Tang ping” innebär alltså att inte satsa allt på en karriär, utan att man istället bara tjänar ihop till det mest nödvändiga och lever minimalistiskt. Man hoppar alltså av det så kallade ”ekorrhjulet” och slutar sträva efter en framgångsrik karriär som normalt medför långa arbetsdagar och mycket stress. Istället lägger man en större del av sin tid på att göra saker som känns mer meningsfulla.

Det är lite samma tänk som FIRE-rörelsen i USA som innebär att man sparar och investerar pengar för att sedan gå i tidig pension, och därmed slipper man att arbeta för sin försörjning (FIRE = Financial Independece Retire Early).

I Kina fick fenomenet spridning i april när en person redogjorde för sin minimalistiska livsstil på ett diskussionsforum. En användare vid namn Luo Huazhong hade sagt upp sig från sitt arbete och istället börjat syssla med fysiska aktiviteter och läsning. Huazhong ansåg att denna livsstil var rättfärdig genom att uttrycka sig på följande vis: ”Att lägga sig platt är rättfärdigt”, något som tycks ha provocerat statsmakten.

Inlägget blev mycket populärt och efter ett tag raderades Luo Huazhongs inlägg från diskussionsforumet. Dessutom publicerade nyhetsbyrån Xinhua en kritisk artikel med titeln Att lägga sig platt är skamligt, var finns känslan av rättfärdighet? som avslutas med orden:

Att välja ’att lägga sig platt’ när man utsätts för stress är inte bara orättfärdigt, det är också skamligt. Denna typ av ’giftig kycklingsoppa’ [eller bedrägligt beteende] har inget som helst värde. Hoppas att de flesta unga personer fortfarande kan behålla en klarsynt medvetenhet angående detta, och efter att ha dragit lite på munnen fortfarande sporras att fortsätta framåt med modet att uppfylla sina drömmar.

Källa: Xinhua (www.xinhuanet.com/comments/2021-05/20/c_1127467232.htm)

Om unga kineser inte längre skulle vilja göra som sina föräldrar och satsa på en karriär, med långa arbetsdagar som följd, skulle detta också kunna påverka Kinas ekonomi negativt.

Kinas ekonomi har ju redan börjat visa tecken på en avtagande BNP-tillväxt jämfört med de senaste decennierna. Dessutom avslöjade den senaste folkräkningen att landet har demografiska utmaningar med en ökande äldre befolkning och att alltför få barn föds.

Därför skulle det inte vara bra om de unga dessutom struntade i att utbilda sig och slutade jobba heltid; eller ännu värre, om de gick i pension före sina föräldrar och levde på sina besparingar och ett eller annat ströjobb.

Staten ser gärna att unga kineser satsar på en karriär eftersom landet behöver högutbildade och drivna personer som kan föra den tekniska och ekonomiska utvecklingen framåt, samt att de spenderar sina hårt förvärvade pengar på konsumtion för att därigenom hålla i gång ekonomin.