Beijing (Peking)

På kinesiska, och även engelska, heter Kinas huvudstad Beijing. I Sverige kallas dock staden officiellt Peking även fast många också använder det kinesiska namnet numera. Detta är ett 400 år gammalt namn på staden och användes först av franska missionärer i Kina. Beijing betyder ”norra huvudstaden” och den har varit rikets huvudstad sedan år 1272 men med några kortare avbrott.

Beijing är ett stort administrativt område på 16.807 km² och en av Kinas fyra städer som står direkt under centralregeringen. Den hör därför inte till någon provins, men flankeras av Hebeiprovinsen. Beijing ligger i nordöstra Kina, ca 16 mil från kusten, och här bor 21.893.095 kineser (2020).

Klimatet är ett tempererat monsunklimat, vilket innebär att det är stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter. Monsunen gör att somrarna blir både blöta och varma med en medeltemperatur på kring 25°C i juli.

Trots att Beijing ligger på ungefär samma breddgrad som Madrid och Atén kan det ändå bli riktigt kallt på vintern. Medeltemperaturen brukar ligga omkring -5°C i januari. Vintrarna i Beijing blir kyliga på grund av att vintermonsunen bär med sig mycket kall luft från Sibirien.

Historia

Arkeologer fann på 1920-talet kvarlevor av människor i Zhoukoudian som ligger fem mil sydväst om Beijing. Den svenske arkeologen Johan Gunnar Andersson var med på utgrävningarna som gjordes i gamla grottor i området. Fynden inkluderade 14 skallar, flertalet ben och tänder som tros vara ca 500.000 år gamla. Dessa fynd brukar kallas Pekingmänniskan (Homo erectus pekinensis).

 • 200-talet f.Kr
  Kinas förste kejsare Qin Shi Huangdi gjorde dåvarande Li till en provinshuvudstad.
 • 900-talet
  Staden får det nya namnet Yanying och blir huvudstad i ett nomadiskt rike under Liaodynastin.
 • 1200-talet
  Kublai Khan med sina mongoliska erövrare intar staden som byggs om och får ett nytt namn: Khanbaliq (mongoliska: Khans stora residens) eller Dadu (kinesiska: stora huvudstaden). Dadu blir år 1272 huvudstad i Kublai Khans rike. Marco Polo besöker också staden på 1200-talet.
 • 1300-talet
  Nanjing (södra huvudstaden) blir ny huvudstad och Dadu får därför det nya namnet Beiping (nordliga freden).
 • 1400-talet
  Beiping blir huvudstad igen och får därför det mer passande namnet Beijing (norra huvudstaden).
 • 1928
  Nationalisterna flyttar huvudstaden till Nanjing och Beijing blir återigen Beiping.
 • 1937
  Japanerna intar staden och återlämnar den 1945 när de kapitulerar vid Andra världskrigets slut.
 • 1949
  När kommunisterna tar över makten i Kina blir Beijing huvudstad igen. Mao Zedong utropar Folkrepubliken Kina vid Himmelska fridens port i Beijing.

Sevärdheter och turistmål

 • Himmelska fridens torg (Tiananmen guangchang)
  Torget är beläget mitt i Beijing. Kanske mest känt för studentdemonstrationerna 1989.
 • Himmelska fridens port (Tiananmen)
  En 34 meter hög port som är huvudingången till den Förbjudna staden. Från Himmelska fridens port utropade Mao Zedong Folkrepubliken Kina 1949.
 • Förbjudna staden (Zijincheng)
  Kejsarpalatset under Ming- och Qingdynastierna bestående av totalt ca 9.000 rum. Staden har fått sitt namn av att det tidigare var förbjudet att gå in där utan tillstånd från kejsaren.
 • Kinesiska muren (Changcheng)
  Några mil norr om Beijing finns den kinesiska muren.