Hongkong

Hongkong är sedan 1997 en särskild administrativ region (SAR) i Kina. Detta betyder att Hongkong formellt ska få behålla sin marknadsekonomi och en hög grad av autonomi i ytterligare 50 år efter att Storbritannien överlämnande regionen till Kina.

Den gemensamma deklarationen (The Joint Declaration)

Här kommer några relevanta utdrag ur den gemensamma deklaration som länderna undertecknade 1984 inför överlämnandet av Hongkong.

Folkrepubliken Kinas regering tillkännager att få återta Hongkong-området (inklusive Hongkongön, Kowloon och Nya territorierna, hädanefter benämnt Hongkong) är hela det kinesiska folkets gemensamma strävan, och att man har beslutat återuppta suveränitet över Hongkong med verkan från och med 1 juli 1997.

Storbritanniens regering tillkännager att man kommer att återlämna Hongkong till Folkrepubliken Kina med verkan från och med 1 juli 1997.

Hongkongs särskilda administrativa region kommer att bli direkt underställd Folkrepubliken Kinas centralregerings auktoritet. Hongkongs särskilda administrativa region kommer att åtnjuta en hög grad av autonomi, förutom i utrikes- och försvarsangelägenheter vilka är centralregeringens ansvar.

Hongkongs särskilda administrativa region kommer att vara utrustad med verkställande, lagstiftande och självständigt dömande makt, inklusive en högsta domstol. De nuvarande gällande lagarna i Hongkong kommer i stort sett att förbli oförändrade.

Hongkongs särskilda administrativa regions regering kommer att bestå av lokala invånare. Chefsministern kommer att utses av centralregeringen baserat på resultaten av val eller överläggningar som ska hållas lokalt.

De nuvarande sociala och ekonomiska systemen i Hongkong kommer att förbli oförändrade, och det kommer också livsstilen. Rättigheter och friheter, inklusive de för person, yttrande, press, samling, förbund, resor, rörelse, korrespondens, strejk, val av yrke, akademisk forskning och religiös tro kommer att garanteras av Hongkongs särskilda administrativa regions lagar.

Upprätthållande av allmän ordning i Hongkongs särskilda administrativa region kommer att vara Hongkongs särskilda administrativa regions regerings ansvar.

De ovan fastställda grundläggande riktlinjerna … kommer att förbli oförändrade i 50 år.

Färdigställd i dubbletter den 19 december 1984 på de engelska och kinesiska språken, båda texterna är lika autentiska.

Fakta om Hongkong

Hongkong (pinyin: Xiāng​gǎng), ”väldoftande hamnen”, har fått sitt namn av de rökelser som producerades här under Songdynastin. Valutan som används kallas hongkong-dollar och de officiella språken är både kinesiska och engelska. Den vanligaste kinesiska dialekten i Hongkong är kantonesiska, men man klarar sig bra här om man bara talar engelska.

Antal invånare är strax under sju miljoner – ca 95 % är kineser – som alla samsas på en yta som är 1.104 km², vilket är ca en tredjedel av Gotlands areal. Detta gör Hongkong till en av världens mest tätbefolkade regioner.

Hongkong består huvudsakligen av de tre områdena Hongkongön, Kowloonhalvön samt Nya territorierna och alla dess öar varav Lantau är störst.

Sham Chun-floden och Sha Tau Kok-floden utgör gränsen mot Guangdongprovinsen i norr. På Hongkongön finns finanskvarter, höga skyskrapor och butiker. På den lite större ön Lantau – med endast 45.000 invånare – är det kanske främst naturen och lugnet som lockar. Kowloon är Hongkong mest tätbefolkade område med ca 42 % av befolkningen.

Hongkongs klimat är subtropiskt, vilket innebär att somrarna är heta. Medeltemperaturen i juli ligger på 29° C. Monsunperioden under juli till oktober gör också att de är mycket blöta. Den årliga nederbörden är över 2.000 mm. Vintrarna är mindre blöta och mildare med en medeltemperatur i januari på 16° C.

Historia

Man har hittat bevis för att det har bott människor i det här området sedan 2.000–3.000 f.Kr. (Longshankulturen). Innan Storbritannien tog över Hongkong var det en fiskeby och ett tillhåll för pirater.

I tre etapper tog Storbritannien över det nuvarande Hongkong från Kina. På 1800-talet sålde engelsmännen opium till Kina, något som inte uppskattades för alltför många kineser blev beroende av drogen. Trots ett kinesiskt förbud mot importen så fortsatte opium att komma in i landet.

Ett försök att få stopp på opiumhandeln resulterade i Opiumkriget (1839–42). Vid krigets slut tog Storbritannien över Hongkongön från Kina. Storbritannien tog senare även över halvön Kowloon när de hade segrat i Arrowkriget (1857–60). Genom ett fördrag i Beijing 1898 fick Storbritannien dessutom arrendera de Nya territorierna i 99 år.

Under det andra världskriget ockuperades Hongkong av Japan under åren 1941–45. Efter krigsslutet återfick dock Storbritannien sin koloni och Hongkong förblev en brittisk koloni fram till den 1 juli 1997, då hela området återlämnades till Kina. Ett avtal om ett fredligt kinesiskt övertagande av Hongkong undertecknades den 19 december 1984. Man enades om att Hongkong skulle få behålla sitt självstyre i minst 50 år efter övertagandet under parollen ”ett land, två system”. Försvar och utrikespolitik var däremot något som Kina skulle ta över ansvaret för.

Turism

För den som besöker Hongkong finns det gott om shopping, nöjen, stränder och naturreservat. Här är några sevärdheter och nöjen som kan vara värda ett besök.

  • Victoria Peak – Hongkongöns högsta utsiktspunkt på 554 meter över havet med utsikt över skyskraporna.
  • Tai Mo Shan – Hongkongs allra högsta utsiktspunkt på 958 meter över havet (Nya territorierna).
  • Lantau Peak – På ön Lantau finns en utsiktspunkt på 934 meter över havet.
  • Ocean Park – Stor nöjespark på ett område som breder ut sig på hela 80 hektar.
  • Song Dynasty Village – En by som tar en tillbaka till Songdynastins dagar.
  • Hongkong Museum of History – Om Hongkongs och södra Kinas historia. Över 90.000 föremål.

Alla artiklar om Hongkong.