Nej till ”Taiwan” i OS

I lördags (2018-11-24) genomförde Taiwan tio folkomröstningar i samband med mellanårsvalet. En av frågorna gällde huruvida Taiwan skulle byta benämning från ”Chinese Taipei” till ”Taiwan” i OS och andra internationella idrottstävlingar.

Frågan lydde: ”Håller du med om att Taiwan ska ansöka om att delta i alla internationella idrottsevenemang, samt sommar-OS 2020 i Tokyo, under namnet ’Taiwan’?”

Omröstningen landade i ett Nej. Så Taiwan kommer fortsätta tävla under namnet ”Chinese Taipei” i OS och får inte använda sin flagga eller höra nationalsången spelas. Många idrottare var rädda för att ett Ja skulle ha riskerat deras deltagande i framtida OS och andra internationella tävlingar.

De övriga nio folkomröstningarna handlade mycket om samkönade äktenskap och rättigheter samt om dessa frågor ska ingå i läroplanen i skolan. Taiwaneserna röstade Nej till samkönade äktenskap.

Det folkomröstades också om miljöfrågor. Bland annat så kommer Taiwan att fortsätta med förbudet om import av matvaror från de japanska områden som påverkades av kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011.

Dessutom röstade taiwaneserna för att avskaffa lagen om att kärnkraften ska fasas ut till 2025.

När det gällde valet av borgmästare blev det en stor framgång för det Nationalistiska Partiet, även kallat Kuomintang (KMT), som är mer Kinavänligt.

Desto sämre gick det för det Demokratiska progressiva partiet (DPP) som innehar regeringsmakten. Partiet vill behålla den nuvarande självständiga relationen till Kina.

Sedan partiet tog makten 2016 har dock relationerna till Kina försämrats, vilket även har påverkat ekonomin negativt. Partiet förlorar nu makten i sju städer och grevskap.

På grund av det dåliga valresultatet meddelande president Tsai Ing-wen att hon avgår som ordförande för DPP. Hon sitter dock kvar på presidentposten fram till 2020 när det blir dags för nytt presidentval i Taiwan.